Een terugblik op 2014

2015 staat voor de deur, tijd om eens terug te blikken op 2014 (en binnenkort komt er een vooruitblik naar 2015).

De plannen voor het seizoen 2014 kwamen er midden december 2013. Toen vroeg Jan me of ik geen zin had om deel te nemen aan de allerlaatste Brugge – Mont Ventoux. Het was de allerlaatste editie, de ideale kans om toch nog eens deel te nemen. Na veel wikken en wegen besloten om mee te doen. Eddy, die ook al lange tijd twijfelde om hieraan mee te doen, ook kunnen overhalen en zo stonden we met enkele bekenden aan de start. In 2014 zou dit dan ook het doel worden, en de ander ritten lagen in het teken van dit doel.

Beste ervaring: Parijs – Roubaix
De week ervoor (na de Ronde van Vlaanderen) zei ik nog: nooit meer over kasseien, maar toch stond ik aan de start van Parijs – Roubaix. Het was mistig bij de start en er werd rustig in groepjes gereden op perfect geasfalteerde wegen tot… het bos van Wallers, waar de kasseien begonnen. Kort ervoor leerde ik ook Peter kennen, een superkerel waarmee ik niet enkel Parijs – Roubaix reed, maar ook Luik – Bastenaken – Luik tot een goed einde bracht.

Slechtste ervaring: Dwars door Vlaanderen
Nog nooit had ik een tocht vroegtijdig moeten afbreken. Al enkele kilometers na de start voelde ik dat mijn rechterknie heel veel pijn deed. Aan de bevoorrading kon ik niet meer stappen van de pijn aan de knie. Uiteindelijk besloten om de laatste lus niet meer te rijden en na een 100 km af te draaien naar Waregem. Daarna twee weken moeten rusten, wat niet ideaal was net voor de Ronde van Vlaanderen. Persoonlijk dus een slechte ervaring met deze tocht, hoewel de organisatie wel goed was.

Mezelf verbaasd: Brugge – Mont Ventoux, meer bepaald de rit Alpe d’Huez naar Valence.
Iedereen kent me als een ‘goedweerrijder’. Het was echter van de eerste tot de laatste minuut slecht weer. Besloten om niet te stoppen aan de bevoorrading en gewoon door te rijden en alleen het parcours verder te voltooien. Achteraf bleek dat we maar met drie het officiële parcours uitgereden hadden, de rest koos ervoor de laatste klim niet te doen en rechtstreeks naar hotel te rijden. Op die laatste klim was het aan het stormen. Kortom, een weer waarin ik niet graag rij. Wel de dagen erna de gevolgen van dit exploot gedragen.

Meeste ontmoetingen met de man van de hamer (op 1 dag)
Zonder twijfel Luik-Bastenaken-Luik. Al na 90 km zat ik er al door eigenlijk. Daarna nog een 190 km afzien. Peter heeft me hier echt door gesleurd, anders zat ik nu nog waarschijnlijk ergens in de Ardennen.

Mooiste tocht
Geen toertocht, maar de rit in Noord Frankrijk (startend in de buurt van Couvin) met Eddy, Michael en Benn. Het is een stukje ongerepte natuur, waar je denkt dat de tijd is blijven stilstaan (soms zelfs letterlijk, want als je 3 flessen water koopt zit de winkel zonder). Een aanrader!

Enkele statistieken
Gereden kilometers: 5267 km (ong 100 km / rit)
Langste rit: 283,3 km
Aantal uur op de fiets: 218u 37 min (ong. 4 uur / rit)
Hoogtemeters 55628 m (ong. 1000 hm / rit).
Aantal ritten: 55

Be the First to comment.